Jumppaa osa 4

12.10.2019

Jumppaa- sarjan neljännessä osassa käymme läpi hieman asennonvaihtoja.

Erilaisia asennonvaihtoja on mm. seuraavat liikkeet

- Maasta seisomaan nousu

- Seisomasta maahan meno

- Maasta istumaan nousu

- Istumasta seisomaan nousu

- Seisomasta istumaan meno

- Istumasta maahan meno


Koira voi suorittaa kyseiset liikkeet monella eri tavalla. Jokaisella koiralla on myös oma, luontainen tapa suorittaa kyseiset liikkeet. Seisoesta maahan mennessä koira voi suorittaa liikkeen esimerkiksi:

1. Laskemalla ensin etupään maahan

2. Laskemalla ensin takapään maahan

3. Menemällä etu- ja takapää yhtäaikaa maahan, eli ns. hissinä.

Jokaiselle tavalla suorittaa liike, tulisi olla koiralle oma vihjesana ja sen suhteen tulisi olla mustavalkoinen. Mikäli vihjesanoissa lipsuu, ei koira erota millä tyylillä sen halutaan menevän maahan, jolloin on epäreilua vaatia/turhautua koiralle siitä, ettei se suoriudu tehtävästä. Jokaisessa tavassa koira käyttää kroppaansa hieman eri tavalla, osa tavoista kuormittaa sitä enemmän kuin toiset. Koiralle merkitsee siis myös tapa tehdä liikkeet, ei vain päämäärä.

Näissä ohjeissa keskitymme yhteen tapaan tehdä liikkeet.


Ensimmäisenä on maasta seisomaan nousu ja seisomasta maahan meno hissinä. Liikkeellä on tarkoitus harjoitella koiran syviä lihaksia niin etu- ja takaosasta, kuin keskivartalostakin. Varsinkin alasmeno on koiralle haastavaa, sillä lihakset joutuvat tekemään jarruttavaa työtä. Kuten videolla näette, ei Pakollakaan liikkeet ole täydelliset. Näissä videoissa Pako on jo hieman väsynyt, mikä näkyy selkeästi. Se ei jaksa enää suorittaa liikkeitä niin jämerästi, vaan lähtee hieman oikomaan. Tassujen pitäisi pysyä myös samoilla paikoillaan, eikä koiran tulisi ottaa korjaavia askelia ylös noustessa.

Seuraavaksi maasta istumaannousu.

Monesti koirat lähtevät nousemaan maasta siten, että hiissaavat etutassujaan noustakseen istumaan. Haluamme kuitenkin, että koira tekisi nousun yhdellä ponnistuksella hiissaamatta raajojaan. Tarkoitus olisi suoraan kyynärmakuulta pompata tassujen päälle. Tällä kehitämme keskivartaloa. Lapojen liikerata poikkeaa myös alussa mainitusta tavasta.

Kolmanneksi istumasta seisomaan nousu.

Osa koirista suorittaa tämän liikkeen liikuttamalla etuosaansa hieman eteenpäin, jolloin takapäälle on tilaa nousta ylöspäin. Osa taas tekee takapäällään samanlaisen hiissauksen kuin maasta istumaannousussa etupäällä. Haluamme kuitenkin, että koira pompauttaa takapään suoraan oikealle paikalle, ottamatta korjaavia askelia. Taas käytämme keskivartalon lihaksia. Lisäksi etu- ja takapäällä on omanlaisensa työt verrattuna muihin tapoihin suorittaa liike.

Videolla alusta on liian liukas kyseisen liikkeen suorittamiseen hyvin. Samoin eturaajat ei pysy niin aloillaan kuin pitäisi. Saatte kuitenkin ideasta kiinni varmasti. ;)

Tästä liikkeestä löytyy lisäksi video pallon päällä tehtynä. Kun liikkeet sujuvat maassa hyvin ja hallitusti, voi ne siirtää tasapainotyynyjen, tai jumppapallojen päälle tehtäväksi. Näin saadaan lisähaastetta lihaksistolle ja koordinaatiolle niiden harjoituksessa.

Listan kahdesta viimeisimmästä liikkeestä ei ole videomateriaalia. Niissäkin on vaihtoehtoja miten liikkeet voi suorittaa.

Seisomasta istumaan menossa on vaihtoehtona koiralla liikuttaa joko:

1. etupäätä lähelläs takaosaa mennessä istumaan

2. tuoda peppu lähemmäs eturaajoja istumaan mennessä

Jompikumpi on jokaiselle yksilölle oma, luontaisempi tapa suorittaa liike. Treenaamalla esimerkiksi targetteja apuna käyttäen on mahdollista opettaa koiralle toinenkin tapa suorittaa liike. Vaihtoehtoisen tavan opettaminen on myös erittäin hyvää jumppaa, sillä koira joutuu käyttämään eri lihaksia, kuin mitä yleensä liikkeen suorittamiseen. Liikkeiden eri tavalla opettaminen on myös hyvää aivojumppaa ja rasittaa lihaksiston lisäksi pääkoppaa. Tämmöisten jumppatreenien jälkeen pitäisi olla väsynyt koira. ;)

Istumasta maahanmenoon nyt ei sinällään ole montaa vaihtoehtoa suorittaa liike, mutta liikkeen nopeuteen voi kiinnittää huomiota, sekä siihen tuleeko koira istumasta maahan tassu, vai kyynär edellä. Eli tässäkin osa tykkää hieman hiissata tassujaan alemmas, kun osa vain "lysähtää" kyynäriensä päälle. Samoin tassujen ja kyynärien sijaintiin, sekä koiran kehon pituuteen voi kiinnittää huomiota kyseisessä liikkeessä.


Ennen kuin aloitatte jumppaamista koiranne kanssa, olisi hyvä keskustella esim. osaavan koirahieroja, fysioterapeutin tai kouluttajan kanssa millä tahdilla kannattaa edetä. Jokainen koira on yksilö ja koiran peruskunto, sekä lihaskunto vaikuttaa oleellisesti siihen, millaisella tahdilla treeniä kannattaa aloittaa. Riippuen koirarodusta ja yksilöstä, useimmilla työkoiraroduilla on hirveä palo tehdä asioita ja niiden kanssa menee helposti hieman yli myös lihaskuntotreenissä. Ne näyttävät siltä, että jaksaisivat vielä monta toistoa, vaikka keho voi olla jo aivan väsynyt ja maitohapoilla. 

Samoin tulee muistaa, että ennen lihaskuntotreeniä koira tulisi lämmitellä ja treenin jälkeen jäähdytellä. Ne ovat yhtä tärkeä osa treeniä, kuin itse lihaskuntoharjoittelu!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita