Jumppaa osa 1

29.03.2019

Vedin maanantaina ja tiistaina Active Dogilla jumppaa tuleville agilityharrastajille, jotka ovat harrastusuransa alkutaipaleella. Tiedän, että tunneilla tulee paljon uutta juttua, eikä kaikkea tunnilla oppimaansa voi muistaa. Otin tästä onkeeni ja tein kurssilaisille kirjalliset, kuvalliset ja videoita sisältävän jumppaohjeen! Ajattelin nyt pitää muutaman blogitekstin aiheesta ja muista siihen liittyvistä aiheista. Jumpat liittyy niin ammattiini koirahierojana, kuin eläintenkouluttajanakin, joten on varsin luontevaa kirjoittaa aiheesta.

Ensimmäisessä tekstissä voisin sivuta lämmittelyä ja rangantaivutuksia.


Lämmittely

Agilityn harrastajista onneksi jo iso osa muistaa lämmittelyn tärkeyden. Olen kuitenkin törmännyt eri lajien harrastajiin, jossa ei välttämättä lämmitellä ollenkaan koiria. Osa lajeista tuntuu ehkä liian hidastempoisilta siihen, että koiraa tarvisi lämmitellä? Tai treeni on vain niin lyhyt, ettei tarvi lämmitellä? Onko asia todella niin? Monenko kohdalla kyse on viitseliäisyydestä? Entä tiedon puutteesta?

Lämmittelyyn on monta erilaista tapaa ja se yleensä riippuu harrastattevasta lajista, sekä koirasta yksilönä. Pääasiassa lämmittelyssä kuitenkin tulisi pitää mielessä se, että koiralla lämpenee monipuolisesti koko keho, ja että se valmistellaan tulevaan treeniin ja siellä esiintyviin liikkeisiin. Lämmittelyssä voisi olla siis karkea runko, jota muokkaamalla saamme jokaiseen treeniin soveltuvan lämmitelyn.

Karkea runko:

20 - 30 min lämmittelylenkki joustavalla, vaihtelevalla maastolla

Ensimmäinen puolikas: 

Reipasta käyntiä, joka nostetaan hetken päästä raviin. 

Toinen puolikas:

Ravia tai ravia ja laukkaa vaihdellen. Lisätään lajikohtaisia lämmittelyliikkeitä.

Agilityä harrastaessa lämmittelyn tulisi sisältää siis ainakin tiukkoja käännöksiä ja räjähtäviä lähtöjä. Lämmittelyäkin voi muokata sen mukaan, mitä on sillä kerralla treenaamassa.

Tokokoiran kanssa tekisin treeneissä suoritettavia liikkeitä lämmittelyn aikana, mm. asennonvaihtoja ja hyppyjä.

Suojelukoiran kanssa lämmittelyyn voisi sisällyttää saaliille tuloa pidemmästä matkasta, takapään käyttöä tms.


Koiran voi lämmitellä sen irti ollessa tai hihnassa kulkien. Tässä tulee huomioida koira rotuna ja yksilönä. Ominaisuuksilla ja mielentilalla on merkitystä. Juoksemista rakastava, innokas koira saattaa lähteä painamaan täysiä heti autosta ulos päästyään, jolloin se lähtee kylmillä lihaksilla tekemään nopeaa, räjähtävää suoritusta. Tiedättekö itse miltä tuntuu lähteä kylmillä lihaksilla vetämään aitajuoksua? 

Koiralle olisi hyvä opettaa käskystä eri askellajit, joilla voidaan säädellä koiran vauhtia irti ollessakin. Koiralle, joka pitää koirakavereiden kanssa juoksemisesta, ei ole ongelmaa saada tiukkoja käännöksiä ja räjähtäviä lähtöjä.

Hihnassa lämmiteltävälle koiralle voi hankkia pidemmän liinan ja leikkiä hippaa. Hippaa olen leikkinyt niin, että lähden juoksemaan karkuun, jolloin koira lähtee juoksemaan perääni. Kun koira saavuttaa minut, käännyn tiukasti ympäri ja lähden taas karkuun. Samalla lämpeää itsekin. Hyvin vietikkään, saalispainoisen koiran kanssa tämä ei välttämättä ole ensisijainen vaihtoehto.

Itse teen agilitykoirallekin esim. liikkestä maahanmenoa lämmittelyssä, sekä paikalle jättöä ja sieltä vapautusta joko juoksemaan, lelulle, tai itseni luokse. Hyppyytän koiraa kivien ja kantojen päällä, sekä pyydän kiipeämään vuorien päälle. Olen myös opettanut koirat menemään metsään käskystä, jolloin saan ne sammalikkoon talsimaan halutessani.


Yleensä omistaja tuntee koiransa parhaiten ja sen, minkälaiset lämmittelyleikit sille sopisi. Neuvoa voi kuitenkin kysyä mm. koirahierojilta, fysioterapeuteilta ja esim. eläintenkouluttajilta.

Rangantaivutukset

Rangantaivutuksissa venytellään koiran kehoa ja valmistellaan sitä tulevaan treeniin. Taivutukset on myös erittäin hyvä työkalu havainnoimaan koiran venyvyyttä ja sen poikkeamia. Taivutuksissa esiintyvät poikkeamat ovat yleensä lihas- tai luustoperäisiä. Lihasperäisissä poikkeamissa usein syynä on lihasjumi ja luustoperäisessä esim. lukko selkärangassa. Syitä voi olla myös muita, joten suosittelen koiran viemistä ammattilaiselle tutkittavaksi, mikäli havaitset poikkeavuutta taivutuksissa ja / tai koirassa muuten. Aina jos koira kipuilee on ensimmäinen suunta eläinlääkäri!

Taivutukset olisi paras opettaa käsikosketuksen kautta niin, että koira pitää kuonoa kämmentä vasten hetken aikaa. Tällä tavalla esim. vähennettäisiin ahneella koiralla namin vaikutus oman kehon sallimien rajojen ylittämiseen. Ahne koira saattaa venyttää itseään namia tavoitellessaan pidemmälle, kuin normaalisti haluaisi.

Ensimmäisissä liikkeissä koira voi olla ohjaajan jalkojen välissä istuen. Ensin ohjataan koira nostamaan kuonoaan niin, että kaula ja rinta venyy. Etujalkojen tulee pysyä maassa ja kaulan nousta suoraan ylös, eikä lähteä kiertämään kumpaankaan suuntaan.

Kaulan ja rinnan venytys
Kaulan ja rinnan venytys

Seuraavaksi ohjataan kuono kohti rintaa, edelleen koira istuen jalkojen välissä. Tässä venyy niska ja yläselkä. Tämän jälkeen pyydetään koira seisomaan ja toistetaan sama, mutta viedään kuono pidemmälle etujalkojen väliin. Venytys ottaa pidemmälle selkään.

Niskan venytys
Niskan venytys
Selän venytys
Selän venytys

Viimeiseksi lähdemme venyttämään kylkiä eri pisteisiin, näinollen myös venytys saadaan eri kohtiin. Koira voidaan ottaa kylki vasten jalkojamme, jotta se ei lähde kääntämään kehoaan väärin. Tässäkin olisi parhain opettaa koira seisomaan omilla jaloillaan ja tekemään liike käsikosketuksella. Namilla helposti keho taipuu väärin ja vääntyy aivan mutkalle ilman tukea, tai sitä että koira on opetettu seisomaan tässä omilla jaloillaan. Pisteitä on 6 (kuusi) ja jokaisen pisteen jälkeen koira palautetaan lähtöasentoon, eli seisomaan suoraan.

Pisteet ovat: lapa, kyynärpää, viimeinen kylkiluu, istuinluu, polvi ja kinner.

Jäähdyttelyn olisi voinut ottaa samaan tekstiin, mutta jätetään se myöhemmäksi. Tekstistä taisi tulla muutenkin jo riittävän pitkä. Toivottavasti ei kuitenkaan pitkästyttävä!

Kuvissa ja videoissa koiran ohjaajana toimii siskoni Sara.

Heräsikö kommenttia, tai kyssäriä aiheeseen liittyen? Laita kommenttina, sähköpostilla, facessa yv:llä tai vaikka pullopostilla tulemaan.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita